Etiquetes

28 de desembre del 2014

Lectures voluntàries. Flores para Algernon

Keyes, Daniel (1959).— Flores para Algernon. Madrid, Ediciones SM, 1997.  (Pots trobar-lo a la Biblioteca Joan Oliva i a la Biblioteca Armand Cardona)
Tal dia com avui es celebrava popularment, fa temps, el dia dels innocents. Aquest llibre narra, en primera persona, la història d’un innocent, d’un home amb un coeficient intel·lectual molt baix que vol aprendre a llegir i a escriure, ser més llest. Va a classes nocturnes per adults, però no arriba massa lluny. I decideix oferir-se voluntari per un experiment (operació de cervell inclosa) per aconseguir-lo.
El llibre és un diari personal que ens permet entendre com viu ell els seus progressos. Comença així:
                  5 de marso de 1965.
Iforme de pogreso 1.
Strauss dice que tengo que escrivir lo que pienso y todo lo que me pasa de aora enadelante. No se porque pero dice que es inportante porque asi deciden si me ban a usar. Espero que si me usen. La señorita Kinnian dice que alomejor me buelven listo. Yo quiero ser listo. Me llamo Charlie Gordon. Tengo 37 años. Ace dos semanas fue mi cumpleaños. Ya no tengo nada mas que contar asique lo dejo por oy.
Si alguna, o algú, vol llegir-lo, s’ho passarà bé. I aprendrà alguna cosa sobre la gent que no és com la resta. Si es fa un resum crític, amb opinions argumentades, pot servir també per recuperar la matèria, si està suspesa, o per pujar la nota aquesta segona avaluació.
Bones festes


17 de desembre del 2014

Dossier. 2a Aval. 1a Part. Primera Guerra Mundial. Revolució Russa. Període d’entreguerres.

Us adjunto el dossier corresponent a la primera part d’aquest 2a avaluació. Torno a repetir que és molt important anar treballant-lo amb temps, per tal de poder preguntar dubtes a classe en cas de no entendre cap cosa. Si us plau, no esperis a fer-lo a l’últim moment. Poc a poc es treballa millor, no costa tant, s’entenen més les coses i pots participar millor a classe.



Totalitarismes


El concepte “totalitarisme” és bàsic per entendre no només aquestes unitats, sinó el que vindrà després (la Guerra Civil i l’Espanya franquista, o la Guerra Freda, per exemple). És important, per tant, que entenguis el significat del concepte de la forma més àmplia i profunda. Com que al llibre de text no ho desenvolupen, he preparat el document adjunt.

El període d’entreguerres.

Entre 1918 i 1939 el món viu una etapa convulsa i contradictòria que, finalment, acabarà en l’esclat de la Segona Guerra Mundial. Europa ha començat a perdre hegemonia mundial a favor dels Estats Units; hi ha nous conflictes colonials; la pau aconseguida en finalitzar la Gran Guerra no és estable; a l’URSS s’ha imposat una dictadura del proletariat i a altres països altres moviments totalitaris com el feixisme. Per acabar-lo d’arrodonir, la crisi econòmica de 1929 fa trontollar encara més les coses i polítics com Adolf Hitler arriben al poder. Els totalitarismes tenen cada vegada més poder.
Per tal d’ajudar-te a entendre millor el llibre de text, t’adjunto la següent documentació:
Esquema de la relació entre la fi de la Primera Guerra Mundial i el crack del 29, elaborat pel professor Daniel Gómez Valle.

Del mateix autor, un altre amb el cercle viciós de la crisi (a classe ho hem explicat en diverses ocasions amb exemples i una forma d’espiral)


Un esquema de l’editorial Vicens Vives sobre els efectes de la depressió del 29 i les propostes per sortir d’ella.


A nivell més avançat (està pensat per 1r de BAT), pots també consultar dos blocs que tracten d’una forma molt entenedora aquesta temàtica:
(amb quatre esquemes)
i dos mapes conceptuals del bloc Classes d’història: el primer sobre l’etapa d’entreguerres pròpiament dita
i el segon més centrat en els moviments feixistes

Espero que et siguin d’ajuda.

13 de desembre del 2014

Tècniques d’estudi. Mapes conceptuals

No sé si servirà de molt, però sempre tinc la sensació que potser algú, alguna, s’interessarà i traurà profit.
L’altre dia vam parlar a classe de mapes conceptuals i fins i tot vam intentar fer-ne un. Bé, en principi amb un llapis i un paper hi hauria prou, però si sou més aficionats a l’ordinador, hi ha programes gratuïts interessants.
No sé si és el millor, però un de bo és CMapTools.
Podeu veure imatges a Internet i orientar-vos sobre possibles alternatives.
Podeu descarregar-lo des de:
També hi ha un tutorial força complert a:
i si busqueu a Youtube trobareu tutorials senzills ben explicats amb imatges.
Espero que, al menys per alguns, hagi merescut la pena.