Etiquetes

29 d’octubre del 2014

La societat de classes i el moviment obrer

Les ideologies que van aparèixer al segle XIX continuen vigents avui. Certament, han evolucionat, però les seves estructures continuen sent les mateixes. Abans hem treballat el liberalisme en la seva vessant econòmica. Ara és el torn dels moviments obrers, que treballarem al llarg de tot el curs. És una temàtica transversal i molt important.
Complert i molt interessant, el mapa conceptual amb textos de Clases de historia relatiu a la Societat de classes
Però si el trobes complicat, post fer servir aquests quatre esquemes:
Una evolució del moviment obrer, elaborat pel Daniel Gómez (treballat a classe)


I altres tres, també vistos a classe, sobre el socialisme utòpic, el marxisme i l’anarquisme que va fer enTom Pérez




La Revolució industrial. La transició demogràfica

Adjunto l’esquema de transició demogràfica que hem treballat a classe. Aquest esquema és transversal, i el tornarem a repassar al llarg del curs en diverses ocasions, així que no el perdis de vista.

Aquest segon és força interessant, ja que permet comparar una evolució cronològica amb exemples mundials i europeus.

La Revolució Industrial. La revolució agrària

Recorda que sense més aliments no pot créixer la població. És per això que una revolució en el camp de l’agricultura és un pas previ per la industrialització. Per complementar les informacions que ja tens, pots trobar un bon resum del Sistema Norfolk a

I un treball més de la revolució agrícola el pots trobar a http://historiacontemporanea-tomperez.blogspot.com.es/2011/01/la-revolucion-agricola.html, on surt la següent il·lustració:


La Revolució industrial. General

Si vols complementar el llibre, una bona explicació a la xarxa és la d’en Toni Pitarch, http://ccsocials.blogspot.com.es/2010/11/tema-3-la-industrialitzacio-de-les.html que explica de forma entenedora què va ser la Revolució Industrial. En aquesta entrada pots trobar els següents esquemes de l’editorial VicensVives, que amplien i permeten entendre com eren les fàbriques, el ferrocarril o les formes de vida de la classe obrera i la burguesia burgesia (en una època més avançada, no al començament).




T’adjunto també un esquema del pas del taller a la fàbrica i un altre de la Revolució industrial.



I, si vols saber més, l’ideal és el mapa conceptual que s’ens ofereix  al bloc Clases de història sobre aquesta temàtica:

(Recorda que, clicant a sobra de les icones de text, trobaràs informació escrita de cadascú dels apartats)